onsdag 5 maj 2010

Trosskydd

IMG_5353

Min vän och kollega S (som har den mest ekologiska livsstil av alla jag känner) undrade för en tid sen om jag kunde göra tvättbara trosskydd till henne . Liknande som man kan köpa i olika ekologiska butiker. Det tog en tid för mig att komma igång, men då jag en gång gjorde det så gick det fort och smidigt! Trosskydden består av ett lager PUL (fuktbeständigt tyg), insidan är coolmax. Uppsugningsdelen är återanvänd frotté.

IMG_5354

 • Mönster:  Kestovaippainfo

 • Material: PUL tyg (blommigt och elefanter) och brunt coolmax tyg från Sampsukka. KAM tryckknappar också från Sampsukka.

 • Sammanfattning: Man sparar nog en och annan peng om man gör sådana här själv istället för att köpa.

 • Arbetsbeskrivning:

 • Klipp ut ett lager fuktbeständigt tyg (om det är trosskydd så behöver det inte vara fuktbeständigt, det är valfritt) och ett lager foder. (Coolmax går bra, men bambutyger är också bra. Fleece kan väl också gå.)

 • Jag har inte satt till någon sömsmån.

IMG_5364

 • Klipp ut uppsugningsdelen. Jag har använt mig att gammal frotté från gamla handdukar.

 • Nåla fast uppsugningsdelen på fodret och sy fast den med ganska långa stygn.

IMG_5362

 • Nåla fast fodret och yttertyget. Vänd uppsugningsdelen inåt. Sy fast den på owerlock. Viktigt att använda mycket nålar då allt annars glider omkring.

 • Fäst tryckknappar på vingarna. Se till att de passar ihop sen då man viker dem bakåt.

 • Tvättas tillsammans med helt vanlig tvätt. Tål både 40 och 60 graders temperatur.

IMG_5363

Dessa tillverkades ju i april egentligen, men har inte blivit bloggade om tidigare. För tillfället har jag som projekt att göra färdigt en massa ufon som ligger och skräpar. Det kan vara att de ligger där för att någon söm blivit misslyckad, och så har jag gett upp.. Nu ska den lådan tömmas! Tack vare majutmaningen har jag fått denna inspiration! Sen hoppas jag att hinna ta tag i alla tyghögar!

Så har jag dessutom gått och beställt lite tillbehör till min Coverpro.. Tänkte att det inte kan räknas i majutmaningen.. Jag fyller år om en månad så det får bli en present till mig själv. Kanske maken också betalar lite, så blir det från honom också.. Hur som helst. Det är alltså den bredare bandkantaren, fållvikaren, centre guide foot och clear view foot som jag saknat. Snart inte mera! Bilderna är lånade från Sewing Machines direct, därifrån jag också beställt tillbehören.

image image image image

5 kommentarer:

mysigtdesign sa...

Jättefina. Vad skulle du ta för ett set eller kunde du tänka dig ett byte?

A sa...

Fina, har själv funderat på om man borde sy dylika, men aldrig kommit mig för. Det blommiga PUL-tyget är jättefint!

En grej blev jag och funderade på, då jag har sytt tygblöjor har jag alltid "nålat" med gem eller hårspännen. Om man nålar med riktiga nålar blir det ju hål i PUL-tyget vilket gör att det läcker. Säkert inte så farligt då det är fråga om trosskydd, men om du syr bindor eller blöjor kan det vara värt att tänka på :)

Lottaspace sa...

A: Har nog tänkt på det där nålande, men jag nålar så långt ut i kanten, att owerlocken skär bort knapphålen. Men tack för gem och hårspännstipset!

Annika sa...

Help me out Lotta!
A sover ännu i sin spjällsäng.. vi har varit för lata för att köpa en vanlig säng (och inte hittat en vi vill ha), men nu har jag hittat en. Så nu skall han få en ny säng, äntligen. Han fyllde ju 2 just.
Jag tänkte att jag skulle sy ett eget sängöverkast åt honom. Gillar stjärnor, polkadot (prickit), rutit och randigt. Inte allt om varandra dock :D. Har du någon bra butik på nätet jag möjligtvis kunde hitta tyger i från till rimligt pris ? Här i lokala tygbutikerna har jag inte alls hittat vad jag letar.

od Andulky sa...

Bra grej!! Fina är de också.